lördag 6 september 2014

Utrustning

Jag tänker inte lägga ut någon utrustningslista i den här bloggen. Sådana listor hittar man lätt på nätet.  Titta gärna på den som HBB:aren Ove Sigvardsson lagt ut på sin blogg. Den verkar väldigt komplett.
Den utrustning jag tänker ta upp på den här sidan är några saker som jag använde mer än jag trodde före resan, och en del saker som inte funkade så bra.
Min luftmadrass av märket "Exped Synmat 9 DLX" hade jag inte klarat mig utan. Att kunna sova skönt, oavsett hur det ser ut under tältgolvet är en absolut nödvändighet tycker jag. Tyvärr drabbades den av lite pyspunka de sista veckorna, så den krävde en uppumpning mitt i natten, men så är den också sex år gammal. Det kanske kan vara backventilen till den inbyggda pumpen som läcker.
 Trangiaköket med gasolbrännaren fungerade perfekt. En 450 grams glasbehållare räckte tre veckor för mig.
 Paddelflottören av märket: "Northwater Four Play Multi use paddel flottör", se bilden ovan, använde jag dagligen. Den fungerade alldeles utmärkt att dra upp kajaken på när stranden var stenig eller för att dra upp den på en häll. Sedan är den ju också en självklar säkerhetspryl.
 En kvadratmeter stor bit av en gammal tältduk är väldigt bra att ha med sig. För att ha vid tältingången, eller för att sitta på när det är blött, eller för att täcka över prylar vid regn, eller lägga upp grejer på, osv osv.
 Min lilla radio av märket " Sangean DT-250" var ett bra sällskap och informationskälla under hela resan.
Jag hade med mig två par ylleunderställ. Ett par att paddla i, och ett par att sova i när det blev kalla dagar och nätter. 


 Bra funkade också kajaken. Min "Trapper Malawi". Kändes hela tiden trygg och säker. Bra med packutrymmen. Lastade allt som jag behövde, och lite till. Packluckorna av märket "Kajaksport" var 100% täta hela tiden. Med jämna mellanrum behöver de smörjas upp med lite silikon för att vara lätta att ta av och sätta på. Det känner nog alla igen som har en kajak med denna typ av packluckor. Malawin, som är en uppdaterad variant av Barracudan är väldigt kursstabil och hyfsat lättdriven när den är fullastad med alla prylar man vill ha med. 
Förutom normalslitage så inträffade inga incidenter, inget gick sönder. Det tycker jag är riktigt bra med tanke på att den här turen skulle motsvara sex års normalanvändning  för mig.

 Det mesta funkade bra, men en del saker borde jag varit mer noggrann med innan jag startade. Till exempel kapellet av neopren. Efter några timmars paddlande började ett envist droppande ner mot min bakdel. Det blev ett antal timmar med blöt bak, och en del exprimenterande för att komma till rätta med problemet. Neopren funkar bra på dagsturer och kanske t.o.m på turer när det får chans att torka upp ordentligt, men inte på sådana här expeditioner, tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar